В ТИШИНАТА - ТЕАТЪР НА ЗВУКА от Асен Аврамов

В ТИШИНАТА - ТЕАТЪР НА ЗВУКА от Асен Аврамов
Композитор: Асен Аврамов
Режисьор: Борис Радев
Участва:
Ансамбъл MYX’D 
Смиляна Лозанова - цигулка,
Юлиян Стоянов - цигулка
Кристиян Чернев - виолончело
Димитър Московски - кларинет
Мирослав Георгиев - пиано


"В тишината е оригинален музикален спектакъл, плод на сътрудничеството между композитора Асен Аврамов, режисьора Борис Радев и музикантите от ансамбъл MYX’D. Акцентът на творбата е музиката – красива, хармонична, мистериозна, драматична и завладяваща. Издишането на кларинета, пицикатото на цигулката, тайнственото тремоло на струните на пианото постепенно се наслагват, демонстрирайки процеса на зараждане на музиката от тишината. Сценичната интерпретация е допълнена от светлинен и звуков дизайн в търсене на многостранно сетивно изживяване на публиката. 
В столичния културен живот съществува нарастваща аудитория, която търси изкуството на днешния ден, затова и пространството, в което да бъде представен спектакълът, е много внимателно подбрано. Театрална работилница „Сфумато“ вече има репутация на експериментаторска сцена, но главно в сферата на театралното изкуство. Представянето на музикален концерт на сцената на „Сфумато“ дава възможност на редовната публика на театралната работилница да се идентифицира с изкуството по нов начин и да се запознае отблизо с творческата дейност на новосъздадения ансамбъл MYX’D.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на национален фонд "Култура".

 
MYX’D е камерен ансамбъл, ориентиран към съвременна музика. Музикантите от състава изповядват философията, че да служиш на музиката означава да я споделяш с много хора. Обединени от идеята да създават уникални преживявания за своите слушатели, членовете на MYX’D целят да поднесат класическата музика по спонтанен и интригуващ за възприятията на съвременния човек начин, както и отрано да закърмят най-малките слушатели в духа на това изкуство. Образователни концерти за деца и концерти за възрастни на нестандартни места са някои от посоките, в които MYX’D адаптира своя репертоар и изгражда своята изпълнителска стратегия.
 
В творческия процес на MYX’D особено се ценят новаторството и експериментирането. Всеки един от музикантите дава най-доброто от себе си, за да се създаде онази специална колективна енергия, която радва и вдъхновява както изпълнителите, така и слушателите. Петимата основатели на ансамбъла са двама цигулари, виолончелист, кларнетист и пианист. Техният артистичен път обединява образователен и професионален опит от най-добрите американски и европейски училища и университети, както и престижни изпълнителски организации от различни части на света – от Северна и Южна Америка до Европа и Южна Африка.
Запис от премиерата на спектакъла може да намерите тук:

 
https://youtu.be/DIH0Gx_nDfQ

 

02 / 943 38 90
14.00 - 19.00 ч.
почивен ден - неделя
Comments System WIDGET PACK