Светлото бъдеще на битака

по романа на Светлана Алексиевич "Време секънд хенд"

Сценична адаптация: Иван Добчев
Участват: Свежен Младенов, Иван Николов, Стилиян Желязков, Гергана Кофарджиева, Виттория Николова, Василена Винченцо, Катерина Керемедчиева, Кристина Кулиш, Иван Златарев
 
 „СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА БИТАКА”
 
„Социализмът свърши. А ние останахме”
                                                                   Светлана Алексиевич
„Защо и как комунизмът успя за известно време да увлече множество умни и благородни хора? С лъжи и заблуди? По-вероятно, с идеалите за справедливост, равенство и свобода на индивидуалното развитие в условията на всеобщо благоденствие. Звучи абсурдно фалшиво и запазените отломки на СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ са едва видими под ръждата на реалния социализъм. Обаче там някъде, навръх планината, силуетът на утопичната амбиция, която в реалния свят може да бъде релизирана единствено като цинична лъжа, още е видим.”
                                                                    Мариана Колова архитект 


/Как архитектурата на Бузлуджа се превръща в цивилизована раздяла с комунизма/
 
Правим един театрален опит по книгата „ВРЕМЕ СЕКЪНД ХЕНД” на Светлана Алексиевич. Документална проза, покъртителни монолози/изповеди на преживелите социализма хора, на жертвите, осъзнали че живеят редом с палачите си. Трагически персонаж или „съветщина”/съветски боклук е създадения в лабораториите на марксизма-ленинизма „HOMO SOVIETICUS” – това е въпросът, на който се опитваме да намерим отговора с актьорите, които пристъпиха с особен трепет в темата на ателието. Това е ателие, няма претенциите на завършена творба, по-скоро това е процес, чернова на един бъдещ спектакъл и същевременно е тест за нашата българска душа и за нейната способност да съ-участва, да съ-страдава Другия, различния...който страшно много прилича на бащите и майките ни, на нашите баби, лели, вуйчо ваньовци. Припознаваме го в себе си.
 
                                                                                                                                   Иван Добчев
 

02 / 943 38 90
14.00 - 19.00 ч.
почивен ден - неделя
Comments System WIDGET PACK