Любовта на Анатол

Артур Шницлер

Любовта на Анатол
Артур Шницлер
110 мин
Превод: Владко Мурдаров
Режисьор: Антон Угринов
Композитор: Калин Николов
Сценография: Александра Йотковска, Борис Далчев
Хореография: Васил Дипчиков
Фотограф: Яна Лозева
Участват: Сотир Мелев, Станислав Кертиков, Веселина Конакчийска, Лилия Гелева, Георги Йовчев, Николай Тибинков, Василена Винченцо, Мадлен Йорданова, Галя Костадинова, Цветина Петрова, Даниана Коева
Любовта на Анатол е пиеса за седем любовни епизода от живота на един мъж със седем магнетични жени.

Пренасяйки ни в различни етапи от живота на един млад и атрактивен мъж, наречен Анатол, известният австрийски драматург Артур Шницлер ни потапя в една история, свързана с големите илюзии, които всички ние имаме в Любовта. Темата за илюзията, че искаме да знаем Истината и сме в състояние да я понесем, за това, че сме способни да спазим обещанията си, темата за това, че често се залъгваме, че можем да започнем "на чисто" или пък, че "този път ще е различно" са само част от целия свят, наречен Любовта на Анатол. Една игра на сън и реалност на опиянение и събуждане ще бъде пресъздадена на сцената на театрална работилница Сфумато.
В търсене на Голяма си Любов, Анатол преминава през най-различни болезнени и смешни етапи, катастрофи, триумфи, докато накрая не успява да намери Нея! Дали, обаче тя ще се окаже неговата последна спирка...

отзиви от преса:
интервю на реж. Антон Угринов за изд. Програмата
След Хоровод на любовта, правиш Любовта на Анатол по същия автор, Шницлер. Би ли посегнал и към неговата Комедия на прелъстяването, за да стане триптих?

Не зная, но със сигурност Любовта на Анатол е нещо като идейно продължение на Хоровод на любов­та. То се игра пет години в Сфумато и решихме да работим пак със същия автор и с по-голямата част от екипа. Повечето актриси от Хоровода участват в Анатол, но момчетата са други – Иво Аръков, който се връща на сцена след 2-годишно прекъсване, и Сотир Мелев, който сега завърши при Маргарита Младенова.

Думата любов присъства и в това заглавие, каква е ролята й в Анатол?
Пиесата показва седем любовни епизода от живота на един мъж със седем различни жени. Те се занимават с илюзиите, които имаме в любовта. Работата по това представление за мен е като терапия – давам си отговори, осмислям, сам преминавам през нови неща като човек, развивам се и разбирам все по-добре автора. Почти всички ситуации от Анатол са се случвали и на мен, и на повечето хора. Но големите автори са големи, защото имат собствени прозрения и правят така, че да разбираш този живот малко по-добре.
 

Кой всъщност е Анатол?
Един млад мъж, който преживява ситуации, провокирани от различни жени – едната е актриса, другата е богата светска дама, третата е сладко момиче, четвъртата е съпругата... А Анатол е привлекателен, харесван и съвършено незрял и немъдър в това, което наричаме любов. Обаче и ние сме като него, съзнаваме едно, а вършим точно обратното. Той не е някакво изключение и затова ми е толкова интересен. Анатол е всеки от нас.
 

Какви въпроси си задават героите ти?
Те са свързани с илюзиите. Можем ли да започнем на чисто? Защо, когато сме вътре в една връзка, не виждаме, че тя вече е мъртва, и трябва някой отстрани да ни го каже? А и да ни го каже, ние не вярваме... Защо си мислим, че искаме да знаем истината, след като не можем да я понесем, когато я чуем? Защо имаме тази огромна потребност да смятаме, че сме единствени и изключителни в очите на другия?

А дали на финала ще намерим отговорите на тези въпроси?
Истината е, че колкото и повече да осъзнаваме нещата, си оставаме все така неспособни да се справяме с предизвикателствата на любовта, както и в началото. Независимо, че разбираме всичко, когато сърцето влезе в битка с разума, разумът винаги губи. На мен ми се иска когато човек излиза от това представление, въпреки всичките провали и триумфи на Анатол, да не си казва, че любовта е кошмар, а по-скоро да остане с усещането, че въпреки всичко всеки от нас има нужда и потребност да преминава през нея.

18 Септември, 19.00 (Основна сцена)
купи билет
19 Октомври, 19.00 (Основна сцена)
02 / 943 38 90
14.00 - 19.00 ч.
почивен ден - неделя