ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ в ателие „Сюжет за кратък разказ“

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ в ателие „Сюжет за кратък разказ“


            Ателието ще се проведе от 18 септември до 7 октомври 2019 г. – 20 дни от 10 до 14 часа в ТР „Сфумато“ паралелно по двете теми:
  • І тема:”Годениците на д-р Чехов
 с водещ Маргарита Младенова
Те са девет на брой, наричали са ги „Антоновки”. Затова и сме поканили 10 актриси, които да
се опитат да влязат в ситуацията на чехови годеници, макар и за някои това да е вече в минало време...
  • ІІ тема „Животецът ми мина, все едно не съм го живял...” 
 с водещ Иван Добчев

Това ще бъде другата тема/лайтмотив в ателието „Сюжет за кратък разказ”. Репликата е на изоставения, забравения от всички Фирс във финала на „Вишнева градина” -  последната от Чеховите пиеси, писана от вече тежко болния, туберкулозен писател/доктор, който отдавна е наясно със своята диагноза - „Смърт”. През тази реплика ще се опитаме да прочетем на сцената всички чехови персонажи, които предусещат Смъртта като Изход, като възжелан край на тегобата да се живее, да се примирява високата мярка на Живота с компромисите на живеенето, живуркането, уютното нагаждане към нормативите на посредственото, баналното преминаване през Живота, като да не си го живял.
„Най-големият враг на Живота е живеенето”. Този постулат на Чехов винаги ме е удивлявал – как така, живеенето да се мисли като враг на самия Живот? И ето, след повече от 70 години, започнах да го проумявам – ами то, живеенето, е неотменно свързано с бита, с навика да се живее, да се повтаря до втръсване вчерашното, да се варят буркани със сладко /мрачният разказ „Три години”/, да се изтрива тръпката от любовта... „и жизнь, как поглядиш с холодным вниманием вокруг – такая глупая и пустая шутка” /Лермонтов/
 
Актьори и студенти поканени за участие
Радина Кърджилова 

Виттория Николова                                   
Каталин Старейшинска
Биляна Георгиева
Елена Димитрова
Невена Калудова
Мимоза Базова
Славена Зайкова
Неда Спасова
Елена Хрант
 
Христо Петков
Бойко Кръстанов
Васил Дуев
Иван Николов
Станислав Кертиков
Деян Жеков
Станислав Ганчев
Ивайло Драгиев
Николай Върбанов
 
            Ателието е отворено за всички актьори и студенти, които ще получат достъп до участие само ако присъстват на целия процес, имат идея за опит по темите и я защитят предварително. Записване за участие до 15 септември 2019 г.
Четете:
Писмата на и до Чехов, дневниците, разказите и най-вече – цялата му драматургия. Който може – „Животът на А. П. Чехов“ от Доналд  Рейфилд /на английски или руски/
            И както казва Антон Павлович на актьорите „Четете! Там всичко е написано“.
 
                                                                       
 
Маргарита Младенова
Иван Добчев

 
Всички новини