От епохата на абсурда с любов: „Оптически илюзии. Цирк.“ и много хумор

От епохата на абсурда с любов: „Оптически илюзии. Цирк.“ и много хумор

Автор: Велина Петратка
Миналият четвъртък ме отведе в Камерната зала на Театрална работилница „Сфумато“, където с огромна лекота постановката „Оптически илюзии. Цирк.“свали напрежението от деня ми и сложи усмивка на лицето ми до края на вечерта. Действието е сглобено от различни скечове на Даниил Хармс, Юлиaн Тувим и Михаил Булгаков – трима писатели от началото на 20. век, които разнищват темате за съществуването на модерния човек в свят, пълен с противоречия и заобиколен от абсурда на цивилизацията на всяка крачка.
Какво се случва с човека, който спи в коридора и пречи на останалите жители в сградата да минават? Кой е Мишкин и защо Милицията винаги се появява в най-неподходящия момент? Историите, от които е изграден скелетът на постановката, неусетно преливат една в друга, носейки със себе си много хумор, добре отработени каскади и умело преплитане на герои и събития. Удоволствие беше да забележа всички малки детайли, за които екипът беше помислил в сглобяването на постановката така ,че да постигне максимален ефект с много малко – от костюмите, до сценографията и осветлението.
 
Интимната атмосфера на Камерната зала допринася за усещането за близост, съпричастност – неведнъж първите редове се чувстваха част от действието наравно с актьорите. И то е съвсем логично – всички сме част от цирка, от абсурда на цивилизацията, която сме създали! Радвам се, че подобни портали във времепространството ни помагат да си припомняме, че гледайки на живота с насмешка, ни дава повече сила и мотивация от това да се отдадем на черногледство.
„Оптически илюзии. Цирк.“ се играе редовно от май 2017 г. насам, така че не пропускайте следващата постановка!
 
Всички новини