ДВЕ ПРЕМИЕРИ НА ТЕАТРАЛНИ КНИГИ в СФУМАТО

ДВЕ ПРЕМИЕРИ НА ТЕАТРАЛНИ КНИГИ в СФУМАТО

Сборник текстове, посветени на 30-годишния юбилей на Театрална работлиница "Сфумато". Той съдържа пет студии на театроведите Камелия Николова, Николай Йорданов, Анна Топалджикова, Венета Дойчева и Ромео Попилиев. Те са имали привилегията да гледат всички представления на Театралната работлиница още от самото ѝ създаване през 1989 г. Петте различни гледни точки на хора, занимаващи се с критическа рефлексия и театрални изследвания, потвърждават значимостта на феномена "Сфумато" и се опитват да го положат както в контекста на историята на българския театър, така и сред световните театрални излседвания.
Проектът е реализиран от Сдружение "Антракт" и Фондация "Homo Ludens" и се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура".
  • Новият, 24. брой на единственото специализирано годишно списание за театър HOMO LUDENS - издание на Гилдията на театроведите и драматурзите към САБ и на Фондация „Homo Ludens“.
Един от тематичните фокуси е върху актуалната извънредна ситуация, в която съществува театърът. Как се осмисля тя от български и световни театрали? В броя ще можете да прочете и интервюта с актьорите Марин Янев, Владимир Пенев, Мариана Крумова и Иван Юруков, с режисьора Стилиян Петров, както и с композитора Михаил Шишков – син; рецензии за спектакли от световната сцена и една българска премиера; текстове от театрални изследователи като Марвин Карлсън, Венета Дойчева, Камелия Николова, Ангелина Георгиева; от архива на световния театър на ХХ век са представени фигурите на Анатолий Василев и Ариан Мнушкин, а от българския – на Наум Шопов и Петко Тодоров; отбелязани са 100-годишните юбилеи на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна и на Съюза на артистите, както и 70-годишния юбилей на кукления режисьор Славчо Маленов; в рубриката IN MEMORIAM си спомняме за Вълчо Камарашев, Снежина Танковка и Тодор Игнатов; в рубриката ТЕКСТ ЗА ТЕАТЪР публикуваме сценичната адаптация на Стоян Радев Ге. К. на романа на Теодора Димова „Поразените“… и други интересни автори и текстове в 324 страници, посветени на театъра.
Броят излиза с подкрепата на Столична програма „Култура“ и Национален фонд „Култура“.
 Художественото оформление и на двете книжни тела е на Венелин Шурелов.
Премиерите ще се състоят на 25 май 2021 (вторник) в/пред Театрална работилница „Сфумато“ от 17.30 ч.
Очакваме ви!
 
Всички новини