"КЪМ ЗРИТЕЛИТЕ НА СФУМАТО

Понеделник, 28 Февруари 2022, 12:11
Скъпи близки на нас хора, с които всяка вечер се срещаме в залата, обръщаме се към вас с благодарност за това, че в продължение на двете тежки за всички години не се уплашихте, не се затворихте – не спряхте да обичате театъра.
            Вашето присъствие на живо ни даваше кураж да не спираме, да не отстъпваме, да продължим.
            Казахме си, че е време – след 33 години „Сфумато“ – първо вие да узнаете не само какво „даваме“ тази вечер, но и каква година замисляме в една цялостна, тревожна по дух, вдъхновена и артистична, интензивна като работа, неочаквана като театрален език и пронизана от глад за смисъл
ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА 2022 Г.
ОСНОВНА ПРОГРАМА
  • Продължава животът на Програмите Достоевски – „Идиот“ и „Бесове“, Радичков – „Нова Библия“ и „Луда трева“; Стриндберг – „Мъртвешки танц“; Архетипи – „Апокриф“
  • Предстои ателие-спектакъл „Под стълбата на Яков“ по паметни писма на писатели, художници и артисти от всички времена – май 2022 г.
  • Предстои международен проект „Катастрофа“, лидиран от Съюза на европейските театри, в който „Сфумато“ си партнира с Национален театър Люксембург в един от седемте проекта на програмата, наречен „Декалог на тревогата“ – с международен създателски и актьорски екип, премиери в София и Люксембург, турнета и финален фест в Порто, Португалия: юли – ноември 2022 г.
  • Започна Програма „Поезия на живо“, която включва „Актьори срещу поети“; „Мислещите тръстики“, посветен на Миряна Башева; поетични вечери: на Иван Ланджев; на Цв. Вътева и А. Антонова: премиери януари – април 2022 г.
ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА
            През нашите конкурси за млади театрални идеи влязоха в „Големия сезон“ на „Сфумато“: „Мъгла“ – М. Унамуно; „Театрален роман“ – М. Булгаков; „Тържество на самотата“ – Катерина Стоянова; „Рожден ден“ – Владимир Давчев.
            Продължават „Катастрофа“ – по Пинтър и Бекет; „Лебедова песен“ – А. П. Чехов; „До последен дух“ – на Рашко Младенов; „Кокошка“ – А. П. Чехов и Н. Коляда.
            Предстои нов конкурс за млади театрални идеи с реализация на три номинирани проекта: април – октомври, с подкрепата на „Културен календар“ – София.
            С мъка по загубената възможност (над 300 заявки от цял свят) отлагаме следващия „Малък сезон“ за 2023 г.
            Всичките ни намерения и резултати са пронизани от –
  • голямото завръщане към големите текстове;
  • Търсачката в действие“ – откриване на нови неочаквани и дръзки идеи;
  • Театърът като „Ноев ковчег“ за ценности, пренасяни през потопа на амнезиите;
  • От сцената – Целият човек  в цялото битие.
Не се живее само с хляба, скъпи зрителю на „Сфумато“, въпросът е как да не падаме духом, за да останем човеци.
Сградата ни е малка, но вратите на „Сфумато“ са широко отворени за вас.
ОЧАКВАМЕ ВИ!

Маргарита Младенова
Иван Добчев
и цялото „Сфумато“

 
Всички новини