Малък сезон 2023 – покана за участие

Малък сезон 2023 – покана за участие

Скъпи млади колеги,
След няколко години прекъсване поради тежката пандемична ситуация – отправяме към вас покана за участие в Малък сезон 2023, който ще се проведе на живо от 24 юни до 3 юли т.г.
За тези, които не знаят – „Малък сезон” е ежегоден фестивал за най-младите от всички изкуства, който вече трето десетилетие всяко лято отваря врати за оригинални творчески акции, създадени от млади хора с идеи, приведени в действие въпреки всичко – въпреки кризите; конюнктурите на пазара; цензурата на пийпълметриите; лошо скриваното презрение на силните на деня към мястото на артиста в обществото и към артистизма като другата истина за човека в нашия прекалено прагматичен свят.
„Войната и мирът“ е темата на предстоящото фестивално издание. Днес повече от всякога да правиш култура означава да си насрещен; да водиш битка за смисъл срещу инерциите, липсата на хоризонт, демоните на страха, ожесточението, агресията и омразата. Културата като духовна опозиция. Заговор в името на доброто.
Предвиждаме създаване и представяне на около трийсет събития – български и чуждестранни – на сцената на ТР „Сфумато“ и откритите пространства около театъра.
Повече лаборатория: ателиета, презентации на идеи, дебати и дискусии по наболелите социални, човешки и творчески проблеми днес. Участие на широка аудитория млади правещи хора, водени от изявени деятели на културата като Ж. П. Тибода – френски театрален критик; проф. Ивайло Дичев – културолог и публицист; Явор Гърдев – театрален и кино режисьор; Павел Гатилов – украински театрален режисьор и др.
Преосмисляне на мястото на културата в контекста на тревожната световна ситуация като дейност с особено ценна добавена стойност за човека на ХХI век.
„Малък сезон“ е единствен сред сродните фестивали, който предоставя условия всички заявени проекти да бъдат показани и селекционира събития за Големия сезон по време на фестивала – един рядък и труден жест към спонтанната креативност. Работещ модел за насърчаване и подкрепа на най-младите.
Ще бъдат номинирани до пет събития с възможност за включване в програмата на сезон 2023 – 2024 г. на ТР „Сфумато“.
Въпреки финансовите затруднения „Малък сезон“ и тази година ще запази безсребрения принцип на „вход свободен“ за всички зрители.
Право на участие имат професионалисти и студенти след втори курс на ВУЗ-овете по изкуство на възраст до 35 години.
Документи за участие:
- синопсис на проекта;
- творческа биография на екипа;
- попълнен формуляр – Приложение 1.
Заявки за участие се приемат от 15.03. до 15.05.2023 г. на: maluksezonsfumato@gmail.com
Очакваме ви!
Проф. М. Младенова
Проф. Ив. Добчев
Ина Божидарова
Иван Димитров
Стефан Иванов
И целият състав на ТР „Сфумато“.
Всички новини