СФУМАТО - ДОМАКИН НА ГЕНЕРАЛНАТА АСАМБЛЕЯ 2019 НА СЪЮЗА НА ТЕАТРИТЕ НА ЕВРОПА

СФУМАТО - ДОМАКИН НА ГЕНЕРАЛНАТА АСАМБЛЕЯ 2019 НА СЪЮЗА НА ТЕАТРИТЕ НА ЕВРОПА

На 26 май Театрална работилница "Сфумато" ще бъде домакин на Генералната асамблея 2019 на Съюза на театрите на Европа.
В асамблеята ще вземат участие 22 директори и други представители на 15 театри – членове на Съюза . Ще се дискутират важни творчески въпроси, свързани с общата програма, както и бъдещи общи проекти.
Провеждането на Генералната асамблея съвпада с 30 годишнината на „Сфумато“ Театралната работилница, която е подготвила за участниците специална програма от представления („Луда трева“, реж. Маргарита Младенова, „Бесове“, реж. Иван Добчев, „Как е“, театрална акция на Елена Димитрова,вдъхновена от текстове на Бекет „Раната Филоктет“, реж. Борис Кръстев) и филма за Театралната работилница „Черните бегълци“, реж. Любомир Младенов.
„Съюзът на театрите на Европа” (UTE) е считан за една от най-влиятелните театрални асоциации в Европа.
Основан през 1990 г. от директора на Пиколо театро ди Милано Джорджо Стрелер и френския министър на културата Жак Ланг, с годините Съюзът се превръща в алианс от европейски театри съчетаващ творчески и политически цели, като използва съществуващи артистични платформи с цел да засили професионалния обмен и да промотира една отворена Европа на културата.
Днес UTE има 34 члена, 17 от които са театри с национално и международно значение и влияние в цяла Европа от Порто, Mосква, Aтина, Клуж, Реймс, Виена, Белград, Букурещ, Кьолн, Люксембург, София, Милано, Прага, Солун, Рим, Будапеща и Тел Авив, както и индивидуални и асоциирани членове от Франция, Унгария, Полша и Грузия.
Избран за посланик на културата от Европейската комисия през 2012 г., ръководител на проект за различните форми на тероризъм и избран за една от най-значимите театрални мрежи, подкрепяни от Европейската комисия (програма Конфликтни зони), UTE вижда своята мисия в художествената, политическата и обществената сфера. Неговите дейности са в три основни насоки: развитие на международно и транснационално сътрудничество; поддържане и предаване на културното наследство на Европа, с акцент върху неговото овладяване от страна на младите хора на изкуството; развитие и обновяването на това наследство чрез новаторски артистични, но и политически проекти, които предлагат критичен размисъл върху днешното общество.
В центъра на програмата на асоциацията, са акции, които експериментират с нови начини на работа, с цел да обединят в дългосрочни проекти театрални творци с опит с творци от идващите поколения.
Театрална работилница „Сфумато” е единственият български театър - член на тази престижна европейска театрална асоциация и поддържа активно сътрудничество с нея. В организираните от театрите - членове международни ателиета и майсторски класове, Сфумато редовно изпраща млади театрали и студенти.
UTE е съорганизатор на майсторски класове с чуждестранни артисти в последните издания на фестивала "Малък сезон". Членовете на UTE препоръчват на „Сфумато” млади трупи и индивидуални творци от техните страни за участие в изданията на фестивала.
Всички новини