„Световен театър в София“ представя "Дистанция" на 12.06.2015

„Световен театър в София“ представя "Дистанция" на 12.06.2015

ДИСТАНЦИЯ

12 юни 2015 г., Театрална работилница „Сфумато“ – 19:00 ч.


Билети на касата на ТР „Сфумато“ и онлайн на boxoffice.bg

MARRAFA vzw – Брюксел, Белгия
  • идея / хореография Луис Марафа
  • автори / изпълнители Луис Марафа, Антонио Кабрита
  • координация Петра ван Гомпел
  • музика / осветление Луис Марафа
  • допълнителна музика Том Йорк
  • с подкрепата на GC De Markten / GC Nekkersdal / StairCase.studio BXL / O Espaço Do Tempo
 
„Хората са склонни да поддържат определена дистанция между себе си и другите. Това невидимо пространство определя „територията” на всеки човек и е ключова величина за съвременното общество”, твърди американският антрополог Едуард Хол. „Дистанция” на Луис Марафа и Антонио Кабрита е завладяващ съвременен танц за „територията“ на всеки. Колко е общоприетата дистанция и как може да се измери отдалечеността между двама души? Дистанцията между хората се проявява както физически, така и емоционално. В този случай присъстват двама мъже. Преминаването на границите предизвиква реакции, диалог и емоции - парадоксални отношения, при които езикът на тялото постоянно се променя.
Роден в Германия, Луис Марафа израства в Евора, Португалия. Той завършва Танцовото училище в Лисабон. Премества се в Брюксел, където през 2012 г. съосновава танцовата компания „MARRAFA vzw”, както и танцовото студио „StairCase.studio”. Изявява се като хореограф, танцьор и филмов режисьор, вдъхновявайки се от заобикалящата го среда, непосредствените преживявания и различията между културите. Негови работи са отличавани на редица форуми за видео и танц, като „Дистанция” получава номинация за наградата SPA Португалия в категорията за най-добра хореография през 2014 г.
Хореографът и танцьор Луис Марафа ще се срещне с български професионални танцьори, работещи в сферата на съвременния танц. Ателието, което ще се проведе на 11 юни 2015 г. в Дерида Денс Център от 14:00 ч. до 18:00 ч.
Спектакълът е част от платформа Aerowaves,  подкрепена от програма „Творческа Европа” и Столична община и управлявана за България от Derida Dance Center.

 „Световен театър в София“ продължава до 15 май 2015 г. със следната програма:

-  „Юда“ - 14 юни 2015 г., Младежки театър „Николай Бинев“ – 19:00 ч.
-  Кръгла маса „Евангелието на Юда и театралната му версия“ - 15 юни 2015 г., Гьоте-институт, 9:30-12:30, вход свободен

--
„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

--
Деветото издание на „Световен театър в София” се осъществява с подкрепата на Столичната община, Министерство на културата, Италиански културен институт в София, Гьоте-институт в София, Фондация „Америка за България", Сдружение „Антракт”, Младежки театър „Николай Бинев”, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театрална работилница „Сфумато”, Derida Dance Centre.

Медийни партньори на „Световен театър в София” са: БНТ, Програмата, Дневник, Портал Култура, Литературен вестник.
 
Всички новини