Среща с режисьора Клаудио Анджелини - Световен театър в София

Среща с режисьора Клаудио Анджелини - Световен театър в София

Вчера (31 май 2014) в Театрална работилница “Сфумато” се състоя срещата между италианския режисьор Клаудио Анджелини, основател на независимата трупа “Чита ди Ебла”, и български режисьори, актьори, арт мениджъри, които работят в полето на независимия театър у нас.

Домакин беше проф. Иван Добчев, който разказа повече за 25-годишната история на ТР “Сфумато”. На срещата присъстваха още: Атанас Маев, Весела Бабинова,  Веселин Димов, Васил Дуев, Гергана Димитрова, Огнян Голев, Стефан Щерев.

Гост беше и г-жа Малина Едрева - Председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, Столичен Общински съвет.

Идеята на подобен формат е както да запознае гостуващите артисти на “Световен театър в София” с работата на независимата сцена в България, така и да постави проблеми, въпроси и положителни практики в много по-широк контекст. Част от този диалог бяха не само различните, някои предимно локални трудности, пред които се изправят независимите творци в България и Италия, но обменът на добри идеи и смислени изисквания към особеностите за развитие и подпомагане на независимата сцена.

Естествена част от разговора беше и мисленето, разнообразните позиции, предложения, плюсовете и минусите, настоящите нужди и бъдещи перспективи, които реално може да открие за свободния театър и всички други сфери на изкуството София като Европейска столица на културата 2019.

Метаморфозата” на италианската трупа "Чита ди Ебла" е представлението, което открива тазгодишното издание на “Световен театър в София” днес (1 юни 2014) от 19:00 ч. в Театрална работилница “Сфумато”. Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт в София.

Следващият спектакъл от програмата на “Световен театър в София” е познанското представление ”12 разгневени мъже” на 3 юни 2014 от 19:00 ч. в Младежки театър “Николай Бинев”.

Осмото издание на „Световен театър в София” се осъществява в партньорство със Столичната община и
в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г.
Всички новини