Премиера на театралния спектакъл „ДВАМА БЕДНИ РУМЪНЦИ ГОВОРЕЩИ ПОЛСКИ”

Премиера на театралния спектакъл „ДВАМА БЕДНИ РУМЪНЦИ ГОВОРЕЩИ ПОЛСКИ”

Полският институт в София кани на премиерата на театралния спектакъл
„ДВАМА БЕДНИ РУМЪНЦИ ГОВОРЕЩИ ПОЛСКИ”
по пиесата на Дорота Масловска

Кога: 12 и 26 ноември 2015 от 19.00 часа
Kъде: Театрална работилница „Сфумато“, ул. „Димитър Греков“ № 2, билети на касата
Партньори на проекта: Университетски театър на НБУ и ТР „СФУМАТО“
Проектът е реализиран с подкрепата на Полски институт в София, ЦФСР на НБУ и Фондация „13 века България“.
 • Режисьор: Десислава Шпатова
 • Сценографи и костюми: Николета Алексиева
 • Участват завършили и настоящи студенти на програма „Театър“ в НБУ:
 • Емануил Костадинов
 • Мартина Апостолова
 • Диана Спасова
 • Велислав Павлов
 • Симеон Гълъбов
 • Катерина Златарова
 • Митко Якимов
 • Росица Караджова
    
      „Двама бедни румънци говорещи полски“ (превод - Правда Спасова) - разказ за двама фрустрирани герои, които след бурен купон се преобличат като румънци и започват лудо пътешествие по Полша. Преструват се на бедняци, саможивци, и макар че в началото тази игра им носи много удоволствие, бързо се оказва, че това  не е просто игра и не те управляват действителността, в която се оказват.
       Това е първата пиеса на забележителната полска авторка, написана през 2006 г. За по-малко от десет години пиесата добива международна публичност и става програмен текст за различни социално ангажирани театрални общности.
           „Това е най-мрачното и май най-сериозното нещо, което съм писала, макар и смешно. Разказва за двама младежи, нахлуващи в колите на шофьорите с твърдението, че са много бедни румънци, които говорят полски. Първата част на текста е за техния амок и бълнуване, а втората за внезапното им пробуждане някъде в централна Полша, внезапна самота, отчужденост и зараждаща се битка на психики на живот и смърт“. Дoрота Масловска  ("Didaskalia" 2006, бр.72)


Театрален спектакъл по пиесата на полската писателка Дорота Масловска, част от проекта за театър, образование, интеграция „ГОВОРИ“ на Сдружение за независим театър „Легал арт център“ .
      Независимият проект „ГОВОРИ” има амбицията да изгради мостове между организации, между театър и публики, между текст и реалност, между градска среда и гражданин, да очертае възможните перспективи на театъра извън сцената, чрез съпътстващи образователни и социални дейности.  Той се състои от художествена част – театрален спектакъл „Двама бедни румънци говорещи полски” на Дорота Масловска и образователна част – серия от съпътстващи семинари със социален фокус: „Говори Масловска”, „Говори улицата” и „Говори Митко”. В екипа са включени широк спектър професионалисти и студенти, дебютанти. Връзката на НБУ с проекта му дава сериозна гаранция за устойчивост. Силен акцент в проекта „ГОВОРИ” е участието на НЕГОВОРЯЩИ актьори.
Всички новини