Настане вечер

по идея на Явор Борисов и Никола Мутафов

Настане вечер
по идея на Явор Борисов и Никола Мутафов
Сценарий и режисура: Весела Василева
Визуална среда: Борислав Тонев - Бъки
Мултимедия: Тео Попзлатев
Участват: Явор Борисов, Никола Мутафов, Мак Маринов
Късно вечерта трима софийски актьори изпиват литър водка на пресечката на „Гладстон” и „Самуил”.
Изхвърлените им телевизори са масата, на която пият, и поводът за внезапния им конфликт.
Рекламите, в които се снимат, и в които се гледат един друг всяка вечер, не са единствената причина да презират себе си и медийните двойници, които ги преследват.
 
„Настане вечер” е сатира за театралната машина и за нейната прелест и грубост. Разказ за сблъсъка между телевизионното и действителното, за родния език и неговите фалшификати, и  за актьора като поле на този сблъсък.
 

Проектът е финансиран от Столична програма Култура 2018.
Представлението е номинирано от фестивал "Малък сезон" 2018.

отзиви от преса: в-к Монитор,12.12.2018г., бр.6631, с.6
автор Ирина Гигова

Един юнак - български актьор, лежи и пъшка без мотивация, докато духовните му сили изтичат напразно в реденето на претенциозни кастинги с точно никъкв залог, в снимането на тъпи реклами и участието в посредствени тв формати. Всъщост такива актьори са много, но в спектакъла "Настане въчер" на Сфумато са само трима. Потенциалът на прокета със сценарий и режисура на младата и талантлива Весела Василева /няколко номинации и награда "Аскеер" за постановката "Великденско вино" бе оценен макар и в незавършен вид още по време на Малък сезон. Находчивост и интелигентност изразени чрез умението да се самоиронизираш и да не се взимаш прекалено насериозно, дори когато екзистенциалните ти драми натежат е висш признак на интелигентност присъщ и на тримата актьори - Никола Мутафов, Мак Маринов и Явор Биросов. Актьорите играят с истинските си имена и дават всичко от себе си, докато се подиграват с онова , което компомисното ни време ги принуждава да правят и да търпят - малоумните рекламни послания, клишетата на професиета им и тази на критиците, които а "отразяват".....
Първоначално "дуят перки" , кой е по-по-най , кой прави изкуство и кой - халтура, избиват комплекси на неизгрели звезди .... но много бързо става ясно, че гребат в една и съща лодка.И дори са приятели. Недоволни са от себе си , то битието, което не могат да променят, буквално мизерстват, живеят почти като клошари...Нотка тъга, пронизва разюздения смях, а антитезата е гениалното стихотворение на Ботев на финала - и на неговата епоха на герои с днешното време на антигерои, е просто убийствена. Не се плашете - като изключим това, спектакълът е ужасно забавен. Истината зад него е горчива.

купи билет
24 Април, 19.00 (Основна сцена)
купи билет
09 Май, 19.00 (Основна сцена)
02 / 943 38 90
14.00 - 19.00 ч.
почивен ден - неделя